Nazywane również "broccoletti" w Rzymie, "broccoli di rapa" w Kalabrii, "cime di rapa" w Apulii, są to nowo rozwinięte kwiatostany rzepy.
Są one typowym elementem kuchni neapolitańskiej, gdzie zazwyczaj są smażone, ale używa się ich również w innych regionach Włoch, a także w hiszpańskiej Galicji i Portugalii oraz w kuchni chińskiej (kai-lan).
W kuchni neapolitańskiej friarielli stanowią niemal nierozerwalną parę z salsiccia/kiełbasą, z którą są tradycyjnym dodatkiem.
Jako jedzenie uliczne sklepy z kanapkami sprzedają kanapki nadziewane salsiccia/kiełbasą i friarielli.
W neapolitańskich pizzeriach zawsze w menu jest też pizza z salsiccia/kiełbasą, friarielli, tartym parmezanem i mozzarellą fiordilatte.
W garmażeriach i niektórych piekarniach przygotowuje się pizze nadziewane (calzoni) z salsiccia/kiełbasą i friarielli.
W "friggitorie" produkuje się smażoną wersję calzone.
Produkt konserwowany w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, z dodatkiem czerwonej papryki, chili, czosnku i soli.
W opakowaniu:
800 g